Yaşam

İç Mekan Bitkilerinizi Sağlıklı ve Taze Tutmanıza Yardımcı Olacak 10 Önemli Bakım İpucu

Evinizde hangi iç mekan bitkilerine sahip olursanız olun, hepsinin genellikle emsal teşkil eden temel ihtiyaçları vardır. Yeni bir bitki annesi veya babasıysanız, gün boyu size eşlik eden bitkilerinizi mutlu ve sağlıklı tutmak için 10 değerli bakım teklifini sizin için derledik!

Kaynak:https://www.bhg.com/gardening/housepl…

Aslında, onları sulamayı hatırlamak ve yılda sadece birkaç kez, muhtemelen özel dikkat gerektirecek doğru zamanda uygulamak dışında sizi rahatsız etmeyecek, bakımı kolay birçok iç mekan yer bitkisi vardır.

Hem sizin hem de bitkinizin doyması için her canlıda olduğu gibi size ne dediklerini anlamanız ve onların dilini bir şekilde deşifre etmeniz gerekiyor. Birazdan okuyacağınız bakım önerileri ve tüyolar sayesinde bitkilerinizin her zaman sağlıklı ve gür kalacağına söz veriyoruz!

1. Bitkiyi koymayı planladığınız yerin ne kadar ışık aldığına dikkat edin!

O kadar güzel iç mekan bitkisi çeşitleri var ki, kendinize bir veya birkaç tane almaya karar verdiğinizde, tamamen görünüşlerine odaklanarak bir seçim yapıyor olabilirsiniz… Ancak öncelikle beğendiğiniz bitkilerin bitki olup olmadığına bakmalısınız. eviniz için uygundur. Öncelikle bitki veya bitkileri koymayı planladığınız alanın doğal ışık ölçüsünü belirleyin.

Size bir ipucu: Genellikle güneye bakan pencereler parlak ışık verir, doğuya ve batıya bakan pencereler orta ışık verir ve kuzeye bakan pencereler az ışık verir.

Bazı iç mekan bitkileri çok fazla parlak ışığa ihtiyaç duyarken, bazıları belirli zamanlarda ışığa veya diğer zamanlarda gölgeye veya tam gölgeye ihtiyaç duyabilir. Örneğin kaktüsler veya aloe vera gibi sulu bitkiler doğrudan güneş ışığına dayanabilir. Bitkinizi almadan önce veya sonra mutlaka ne kadar ışığa ihtiyacı olduğunu kontrol edin ve evinizde yanlış yere yerleştirin!

2. Bitkilerinizi doğru ve doğru zamanda suladığınızdan emin olun!

Tüm iç mekan yer bitkileri, mevsimler boyunca büyümedeki değişikliklere bağlı olarak farklı sulama gereksinimlerine sahiptir. Genel olarak, bir program belirleyip ona göre sulama yapmaktansa, bitkinizin ihtiyacı olduğunu anladığı anda onu ve suyu takip etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Üst toprak kurumaya başladığında iç mekan zemin bitkileri genellikle ılık suyla sulanmalıdır. Ancak bu her bitki için geçerli olmayabilir. Örneğin, çiçek açan iç mekan bitkileri daha kısa aralıklarla daha fazla suya ihtiyaç duyabilir.

Yani bitkinizin türüne göre ne kadar sulamaya ihtiyacı olduğunu mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. Yine de, aşırı sulamanın iç mekan yer bitkilerinin ölümünün en yaygın nedenlerinden biri olduğunu unutmayın. Ne kadar sulayacağınızdan emin olmadığınız bitkilere çok fazla nem vermektense kurumaya bırakmak daha sağlıklı olabilir!

3. Günlük programınıza ayak uydurabilecek iç mekan yer bitkilerini seçin!

Yoğun bir iş programınız veya sosyal hayatınız varsa, bitkilerinizi istemeden ihmal edebilirsiniz. Ancak, bu çok endişelenecek bir şey olmak zorunda değil… Yeter ki bitkilerinizi doğru seçin!

Bitki seçiminde sadece alacağı ışığa odaklanmak önemli değildir. Tıpkı o sırada ne kadar zaman ayırabileceğinizi hesaplamanız gerektiği gibi.

Az bakım gerektiren ve doğru ışığı aldıkları sürece sorun olmayacak tonlarca bitki var. Ağır bir hayatınız varsa bu bitkileri tercih etmeniz daha gerçekçi olacaktır. Ancak zamanının çoğunu evde geçiren ya da sürprizlere yer vermeyen sistematik bir sistemi olan biriyseniz, orkide gibi daha fazla dikkat gerektiren narin bitkileri tercih edebilirsiniz.

4. Bitkilerinizin nem oranını artırmanız gereken zamanları kaçırmayın!

İç mekan bitkilerinizin doğal ortamına her zaman sadık kalmalısınız. Unutmayın, her bitkinin daha verimli büyümesine yardımcı olan doğal ihtiyaçları vardır. Örneğin, birden fazla tropikal iç mekan bitkisi, parlak veya orta derecede dolaylı ışığın yanı sıra yüksek nemi tercih eder.

Kışın, örneğin bitkileriniz için kurak geçen aylarda, bitkileri bir ortada gruplandırmanız daha nemli bir mikro iklim oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Ancak bitkilerinize nem sağlamak için yapraklarını dinlenmiş suyla döndürebilirsiniz. Ayrıca bir tepsiyi çakıllarla doldurup bitkilerinizi o tepsiye yerleştirmek veya küçük ama etkili bir buhar makinesi kullanmak da bitkilerinize ihtiyacı olan nemi sağlayabilir.

5. Evinizin ortalama sıcaklığını sabit tutmaya çalışın!

Evinizin sıcaklığının genel olarak aynı derecelerde olması bitkileriniz için çok değerlidir. Çünkü iç mekan zemin bitkileri evin sıcaklığındaki değişiklikler olduğunda strese girebilir ve size küsebilirler. Hoşunuza gideceğini düşünmüyoruz, muhtemelen aniden sararan yapraklara ve eğilmiş bitkilere rastlayacaksınız!

İç mekan bitkileri genel olarak 18-26 derecelerin ortasında sağlıklı bir şekilde gelişir ve büyür.

Sizin için en uygun sıcaklığa karar verdikten sonra evinizin o derece aralığında sabit bir sıcaklıkta kalmasını sağlamalısınız. Soğuk hava akımı oluşturabilen klimalardan veya basınçlı hava oluşturabilen kalorifer peteklerinden de uzak durmalısınız!

6. Saksısı yetmeyen bitkilerin saksılarını büyütmeyi unutmayın!

Bitkiyi satın aldığınızda ektiğiniz saksı, bitkiniz sağlıklı bir şekilde büyüdüğü sürece zamanla yeterli alan sağlamayacaktır. Bitkinizin saksısının bunun için çok küçük olup olmadığını anlamak için dikkate alınması gereken birkaç şey vardır.

Öncelikle bitkinizin kök sistemlerini kontrol ederek işe başlayabilirsiniz. Saksıda kökler dönmeye başladıysa, o bitkinin saksısını değiştirme vakti gelmiş demektir!

Ayrıca bitkinizin düzenli gelişimine tanık olurken aniden büyümesinin durduğunu fark ederseniz, bunu saksı değiştirme zamanının geldiğinin bir işareti olarak değerlendirebilirsiniz. İç mekan bitkilerinin saksı değişimi için önerilen zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. Ama yine de, her şeyden önce bitkinizi gözlemlemeye odaklanın!

7. Bitkilerinizin üzerinde biriken tozları düzenli olarak temizleyin!

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, tüm ev bitkileri kesinlikle toza maruz kalacaktır. Toz, bitkilerin yaprakları üzerinde toplanır ve bu da bitkinin kötü görünmesine ve içten çürümesine neden olur. Bitkiler üzerinde toz birikmesini önlemek için belirli aralıklarla oda sıcaklığında ılık bir duş verebilirsiniz.

Bitki veya bitkilerinizin yaprakları tüylüyse duş almak iyi bir seçenek olmayacaktır çünkü tüylü yapraklı bitkiler neme mal olur ve bu durum onların hastalanmasına neden olabilir.

Bu gibi durumlarda tüylü yapraklarınızı yumuşak bir fırça ile tozlayabilirsiniz. Ayrıca pürüzsüz yapraklı bitkileriniz için yaprakları nemli bir bezle nazikçe silerek tozlarından kurtulabilirsiniz! Bitkileriniz tozdan arındırıldığında, sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda zamanla daha fazla ışık emmeye başlayabilirler!

8. Bitkilerinizi çok fazla budamaktan korkmayın!

Budama için yılın herhangi bir zamanı uygundur ancak en iyi zaman ne diye merak ediyorsanız, yaz aylarında yetişen ve çiçek açan bitkilerinizi budamak için en uygun zamanın sonbahar olduğunu söyleyebiliriz.

İç mekan yer bitkilerini budamanın amacı, onların daha düzenli görünmelerini sağlamak, fazla ve sağlıksız büyümelerini engellemektir.

Aşırı büyümüş ve bitkilerinizi dengesizleştiren dalları 10-15 cm’ye kadar kesmek onları gençleştirir. Budama yaparken tomurcuklara çok yakın yürümemeye dikkat edin, bunlar sadece yeni büyümenin başlayacağı noktalardır.

9. Çürümek üzere olan veya çoktan aramızdan ayrılmış olan yaprakları ve çiçekleri kesin!

Ona ne kadar iyi bakarsanız bakın, bitkilerinizde zaman zaman sararma, sağlıksız yapraklar veya buruşmuş ve çürüyen çiçekler olacaktır. Bu normal. Önemli olan gerçek zamanlı olarak müdahale etmeniz!

Daha sağlıklı yaprak veya çiçekleri teşvik etmek ve aynı zamanda oluşabilecek hastalıkları önlemek için solmuş yaprak ve çiçekleri makasla kesebilirsiniz.

Bunu yaparken bitkinizin gövdesine zarar vermemeye dikkat edin ve başka bir bitkiyi temizlemek için kullandığınız makası kullanmadan önce mutlaka alkolle silin. Makaslarınızı temizlemek, önceki bitkide olabilecek herhangi bir hastalık veya hasarın başka birine geçmesini önleyecektir!

10. Zararlılar tarafından istila edilmediğinizden ve ölü bitkilerden tamamen kurtulduğunuzdan emin olun!

Mealybugs, örümcek akarları, yaprak bitleri ve yaprak mantarları gibi bakterilere bitki zararlıları denir. Ve toprakta sinek, küf ve kök çürüklüğüne neden olabilirler. Bitkilerinizin gövdesinde, kollarında veya yapraklarında ve çiçeklerinde olağandışı bir şey görürseniz, o bölgeyi biraz alkole batırılmış bir pamukla bastırarak temizlemeyi deneyebilirsiniz!

Su ve Arap sabununu karıştırarak bir sprey hazırlayabilir ve bitkilerinize sprey ile püskürtebilirsiniz. Ya da en garantili çözümlerden birini deneyebilir ve bitkinizi duşa sokarak güzelce temizleyebilirsiniz.

Bitkinize musallat olan haşereler hala temizlenmediyse ve durum iyi değilse, toprağı yeni bir saksıyla değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer bu bir analiz sağlamıyorsa en sağlıklısı geç olmadan hasta bitkiden tamamen kurtulmak ve bitki zararlıları diğer bitkilerinizi de etkilemeye başlamak olacaktır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu